Окончателно: От октомври всички фирми ще купуват тока си от борсата
17 June, 2020

https://images.unsplash.com/photo-1584958046069-6efa9221fed3?ixlib=rb-1.2.1&ixid=eyJhcHBfaWQiOjEyMDd9&auto=format&fit=crop&w=1298&q=80

 

Депутатите приеха все пак да има преход за небитовите потребители до юли 2021 г., докато се ориентират в процеса

Всички стопански потребители ще купуват ток за своите обекти от свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г.

Предложението на председателя на енергийната комисия Валентин Николов беше окончателно прието.

 

Промяната на Закона за енергетиката засяга магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски изделия, шивашки цехове и други, които използват електроенергия за небитови нужди. Цените за електроенергията, която те използват вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар.

 

До 30 септември тези фирми ще трябва да са сключили договор с търговец на ток, но ако не са ще могат да останат при досегашното ЕРП, но в качеството му на титуляр на лицензия на търговия с електрическа енергия. Този преход обаче ще продължи до 1 юли 2021 г. и е реверанс към потребителите докато се ориентират в процесите. Тази поправка беше приета между първо и второ четене и е добра новина за хората, тъй като първоначално потребителите, които останат без доставчик автоматично отиваха на доставчик на последна инстанция (ДПИ). Цените на ДПИ обаче са в пъти по-високи от пазарните и от тези на регулирания пазар и това ще доведе до финансови загуби, които не са избрали доставчик или координатор на балансираща група. Това предложение отпадна между първо и второ четене и сега фирмите, които не сключат нови договори ще продължат да получават електроенергия си от ЕРП-то си по територия, подписвайки типов договор, но само до юли 2021 г.

 

В срок до 31 август КЕВР ще трябва да подготви типовите договори, които ще подписват потребителите. Той ще е със срок от 1 октомври 2020 г. до 30 юни 2021 г. и в него ще се определят правата и задълженията на страните, условия за доставка на електрическа енергия и за прекратяване на договора, както и за пределната цена на доставката. За смяна на доставчика потребителят няма да дължи неустойка.

 

От 1 януари 2021 г. КЕВР трябва да е готова с уеб платформа, която да предоставя актуална информация на потребителите за офертите на доставчиците. КЕВР ще създаде и критериите, които ще действат във връзка с нея и ще я следи. В закона е записано още, че платформата трябва да е „разбираема“ и „сетивна“.

 

Търговците на електрическа енергия ще са длъжни да предоставят на оператора на платформата актуална информация за офертите за крайни клиенти. Това обаче ще може да се използва безплатно само за потребители с годишно потребление под 100 хил. kWh.

 

Законопроектът влиза в сила с обнародването му в "Държавен вестник". 

Адрес

1000 София,
ул. „Позитано“ №9,
блок 1, вх. “Б", ет. 2, офис 4

За контакт

Email: office@nbn-bg.com
тел.: 02 / 4 23 23 91
www.nbn-bg.com