Новини

80 дни до крайния срок за смяна на софтуера

за управление на продажбите и касовите апарати

 

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019, а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се  изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка  трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на подобен софтуер, от своя страна, са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, като публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП на адрес https://inetdec.nra.bg/pls/pub/login_anonymous.home?caller=selectService:6,283,dec2009.REGREPSOFT.home. До момента в списъка има 3 софтуера, а други 19 са в процедура по заявяване. Търговците, регистрирани по ДДС, ползващи софтуер за управление на продажбите, са длъжни да подадат в НАП информация за  използвания от тях софтуер и данни за неговия производител. Това ще става единствено по електронен път с електронен подпис чрез електронна услуга, достъпна на сайта на приходната агенция.

Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП http://nap.bg/page?id=744 и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.


Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини

в НАП до 29 март 2019 г.


Търговците, които използват собствени, наети електронни магазини или публично достъпни онлайн платформи за продажби са длъжни да подадат информация за това пред Националната агенция за приходите до 29 март 2019. Изискването е валидно за лицата, които и в момента осъществяват е-търговия, а търговците, които занапред ще използват електронен магазин, трябва да изпратят данни за него преди да стартират дейността си.

Подаването на информация става само по електронен път чрез портала за е-услуги на НАП, като е необходим електронен подпис. Изискването важи за физически и юридически лица, които извършват продажби по интернет по занятие, т.е не засяга гражданите, които инцидентно са продали свои лични вещи, допълват от приходната агенция.

Електронната услуга работи от 28.12.2018 г. като до момента вече са декларирани 10 електронни магазина.

Допълнителна информация за изискванията към е-търговците може да се получи на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.


„ВАКАНЦИЯ И СПА ЕКСПО“ 2019 - 14 - 16 февруари 2019 г., София

 

От 14 до 16 февруари 2019 София отново ще посрещне гостите и участниците в най-престижния туристически форум у нас – Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“:

 • Над 380 компании от 22 страни с представителни щандове
 • Над 20 000 професионалисти и посетители с нагласа за покупка
 • Над 60 дестинации и туристически региони - познати и не толкова познати
 • Над 50 събития в съпъстващата програма – дискусии и презентации на лидери в бранша, дестинации, травъл технологии и много други

За първи път през 2019 г.:

 • Специална отстъпка за нетърпеливите – заявете своята изложбена площ до 1 Октомври 2018 г. и ползвайте над 15% отстъпка от наемната цена
 • Зона за Медикъл & СПА туризъм – потопете се в тайните на доброто здраве с най-новите предложения на специализирани центрове за балнеотерапия и възстановяване;
 • Зона за Винен туризъм - талантливи винари представят изби с отлежало вино и вълнуващи истории и споделят идеи за нови акценти в туристическите маршрути.

Подробна информация може да намерите на интернет страницата на форума - https://holidayfair-sofia.com/index.php


Покана за участие в двустранни бизнес срещи

по време на Hannover Messe 2019


Enterprise Europe Network към Българска търговско-промишлена палата има удоволствието да Ви покани на едно от най-големите и значими събития за индустриалния сектор - Hannover Messe 2019.

Тазгодишното издание на Hannover Messe ще се проведе между 1 и 5 април в гр. Хановер, Германия, като подчертана роля ще има дигитализацията на индустрията. По време на изложението мрежата Enterprise Europe Network организира двустранни бизнес срещи между български и чуждестранни компании, осъществяващи дейност предимно в (но не и ограничаващи се до) следните сектори/ области:

 • ComVac: Автоматизация на процеси, пневматични системи, екологични системи за пречистване на въздух;
 • IAMD - Integrated Automation, Motion & Drives. Изложението е ключово място за Индустрия 4.0., обхващаща индустриалната автоматизация, ИТ индустриални технологии, пренос на енергия, енергийни технологии и флуидна техника - от машиностроенето и роботиката до автоматизацията на процесите.
 • Промишлено снабдяване – иновативни решения за подизпълнение и строителство;
 • Дигитални лаборатории: интегрирани ИТ решения и процеси;
 • Integrated Energy: интегрирани енергийни системи и мобилност
 • Изследвания и технологии – водещо изложение за научноизследователска, развойна дейност и технологичен трансфер


Ако желаете да станете част от това значимо събитие, заявете своето участие, като се регистрирате на адрес: 

http://www.een-matchmaking.com/Registration/hannovermesse2019/regParticipant/edit/0?partnerId=1856&tabs=1&landid=16

При регистрация за двустранните бизнес срещи до 15 февруари 2019 участието е безплатно.

След тази дата ще се дължи такса за участие (119.00 EUR за изложители/ посетители и 75.00 EUR  за втори участник).

Гарантирана за фирмите е професионалната помощ на мрежата ЕЕN преди, по време на, както и след приключване на изложението.

Важно: Моля, регистрирайте се, ако със сигурност ще може да присъствате на събитието. С цел организация и поддържане на високо качество, организаторите ще фактурират 150.00 EUR на всяка компания, която се е регистрирала, но впоследствие е оттеглила участието си.

Повече информация за събитието може да получите от: http://www.een-matchmaking.com/hannovermesse2019

При необходимост от съдействие или допълнителна информация, моля, свържете се с:

Европейски иновационен и информационен център,
тел: 02/ 8117 525 / 515/ 505,

Е-mail: een@bcci.bg


INTERNATIONAL FOOD & DRINK EXHIBITION EXPO 2019 

7-9 март 2019 г., Варшава, Полша

 

WorldFood Poland е международeн панаир в областта на ХВП и напитки. Обединява над 300 местни и международни производители и предоставя платформа за свързване и осъществяване на бизнес с над 6000 търговци на хранителни продукти и напитки, работещи в Източна Европа. Събитието обединява дистрибутори, търговци на дребно, производители и асоциации в региона.
 
На изложението WorldFood международни и местни компании представят следните продукти в специализирани сектори:

• Храна и напитки - хранителни стоки, плодове и зеленчуци, месо и млечни продукти, сладкиши и закуски, масла, безалкохолни напитки (топла и студена) и др.
• EcoFood - посветена на биологични, естествени и здравословни продукти
• NutraFood - посветена на хранителни добавки / хранителни добавки
• Съставки - предназначени за суровини и хранителни съставки
• Wine & Spirits - посветена на всички алкохолни напитки: вино, спиртни напитки, бира, сайдер
• FoodTech - посветен на технологиите и услугите, използвани в хранително-вкусовата промишленост   

Подробна информация може да намерите на интернет страницата на събитието - www.worldfood.pl


Бизнес форум в гр. Скопие, Република Македония, 17 януари 2019 г.

 

На 17 януари 2018 г. ще се проведе Българо-македонски бизнес форум в гр. Скопие, Република Македония. Българската делегация ще бъде водена от заместник министър-председателя на Република България, г-н Томислав Дончев.

Целта на бизнес посещението е създаване на контакти между бизнеса от двете страни, запознаване със спецификата и възможностите на пазара и търсене на нови форми за взаимноизгодно сътрудничество. Очакваният краен резултат е свързан с активизиране на стокообмена между България и Македония, както и стимулиране на съвместните инвестиции и бизнес партньорства от следните сфери на икономиката: минно-добивна промишленост, строителство, транспортна инфраструктура и логистика, земеделие, храни и биохрани.

Проявяващите интерес могат да потвърдят своето участие на e-mail: m.markova@bcci.bg или на тел.: 02 8117 494 в срок до 7 януари 2019 г.


Международен селскостопански панаир в Нови Сад

 

 

 

По информация от СТИВ - Белград в периода 11-17 май 2019 г. в панаирната палата на гр. Нови Сад, Република Сърбия, ще се проведе 86-тото издание на Международния селскостопански панаир. Той е сред най-големите и важни изложби за селско стопанство в Югоизточна Европа.

В рамките на панаира ще се проведат делови и професионални срещи на бизнесмени от цял свят.

Регистрационни форми за участие ТУК


Канадската нормативна уредба, касаеща защитата на географските означения в контекста на СЕТА

 

 

СТИВ – Канада изпрати в НБМ информация, представена от канадското Министерство за иновации, наука и икономическо развитие; Министерство на външните работи; Службата за интелектуална собственост; Агенцията за инспекция на храните и Агенцията за граничен контрол, по повод канадската нормативна уредба, касаеща защитата на географските означения в контекста на СЕТА.

В изпълнение на регламентите на СЕТА, в Канада има регистрирани 171 европейски географски означения за селскостопански продукти и храни.

Защитата на географските означения според канадската нормативна уредба предполага процедурен ред, администриран от Канадската служба за интелектуална собственост (CIPO, http://www.ic.gc.ca/eic/site/cipointernet-internetopic.nsf/eng/Home)  и Министерство на земеделието (AAFC) и накратко включва: Заявление до канадската Служба за интелектуална собственост; съвместна проверка за съответствие от Службата за интелектуална собственост и Министерство на земеделието; публикация на интернет страницата на Службата за интелектуална собственост с оглед известяване на трети страни и техни евентуални възражения; при наличие на възражения – изслушване от Съвета по търговски марки; вписване на заявеното географско означение в списъка на защитените означения и последваща защита. Заявлението до CIPO, заедно със съпътстващата документация се изпращат в писмен вид, на английски или френски език, с изключение на изписването на самото географско означение, като за всяко географско означение се изготвя отделна документация. За улеснение, на интернет страницата на CIPO са обнародвани примерни формуляри, чието ползване не е задължително. При посочване на селскостопански продукт или продукт на хранително-вкусовата промишленост, е необходимо посочване и на категорията, към която принадлежи продуктът съгласно класификацията в Закона за търговските марки. Сочат се територия, регион или местност, от които съответният продукт се идентифицира като произхождащ; приложимите закони, защитаващи географското означение на съответната територия, регион или местност, с превод на английски или френски език, както и подробно описание на качеството, репутацията или друга характеристика на съответния продукт, която по същество се дължи на географския му произход.

Ако продуктът отговаря на критериите за вписване в списъка със защитени географски означения, CIPO препоръчва на Министъра на иновациите, науката и икономическото развитие на Канада включването му в списъка на защитените означения. Срокът за евентуални възражения от страна на трети заинтересовани лица е двумесечен при заплащане на определена в закона такса.

Детайли от процеса по вписване на продукт в списъка на защитените означения са обнародвани на интернет страницата на Канадската служба за интелектуална собственост: http://www.ic.gc.ca/eic/site/cipointernet-internetopic.nsf/eng/wr04244.html

Мерки за граничен контрол:
Канадската Агенция за граничен контрол задържа на границата пратки, за период от 5 дни (за нетрайни стоки), съответно – 10 дни (за вина и спиртни напитки) при наличие на съмнение за подправени географски означения.

Информация в детайли – на страницата на Агенцията: https://www.cbsa-asfc.gc.ca/security-securite/ipr-dpi/app-dem-eng.html

Изисквания за етикетиране:
При внос на хранителни продукти, изцяло произведени извън Канада, етикетите следва изрично да указват информация за производителя и канадската компания – вносител. Съществуващите преди регламенти, изискващи деклариране на произход на внесени храни по категории (като например: месни продукти; млечни продукти; пресни плодове и зеленчуци и т.н.), се очаква да се обединят в един регламент съгласно Правилника за прилагане на Закона за безопасните храни. https://laws-lois.justice.gc.ca/eng/regulations/SOR-2018-108/index.html

Повече информация относно текущите изисквания за етикетиране по държава на произход е налична на интернет страницата на Канадската Агенция за инспекция на храните: http://www.inspection.gc.ca/food/labelling/food-labelling-for-industry/label/country-of-origin/eng/1334599362133/1334601061354

Горната информация е споделена от представители на канадското Министерство за иновации, наука и икономическо развитие; Министерство на външните работи; Службата за интелектуална собственост; Агенцията за инспекция на храните; и Агенцията за граничен контрол – на организирана среща на търговските представители на държавите – членки на ЕС в Отава в сградата на Делегацията на ЕС в Канада.

Информацията, изготвена от СТИВ-Канада, цели да улесни спазването на съответните регулаторни изисквания и е от практическа полза за експортноориентираните български производители.


Регионална кръгла маса “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности”

 

 

Регионална кръгла маса “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности” се проведе на 5-ти декември 2018 г. в Дома на културата "Борис Христов" в гр. Пловдив.

Първата по рода си регионална кръгла маса се организира от Националната бизнес мрежа, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и Канадско-българската бизнес мрежа. Събитието бе под егидата на Канадското посолство в Букурещ, акредитирано за България.

Срещата бе официално открита от кмета на Пловдив Иван Тотев и посланика на Канада Н.Пр. Кевин Хамилтън. Бизнесът обсъди търговско-икономическите отношения между България и Канада и ползите от влизането в действие на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение /СЕТА/ между ЕС и Канада.

В кръглата маса взеха участие представители на държавните институции, екип на Посолството на Канада, Община Пловдив, икономисти, представители на бизнеса от различни браншове и др. Целта на мероприятието бе да представи не само новите облекчения за износ в Канада на произведени в Европа стоки, но и да окуражи предприемачите от България да потърсят нови пазари зад океана като им даде конкретна и полезна информация.

Посолството на Канада, акредитирано за България, обмисля провеждането на подобни регионални мероприятия и през 2019 г. и в  градовете Стара Загора, Варна, Бургас и Русе.

Сдружение „Национална бизнес мрежа“  ще информира допълнително за датите и програмата на събитията.


Еnterprise Europe Network предоставя възможност за безплатни пропуски за Mobile World Congress 2019

 


Enterprise Europe Network към БТПП Ви кани да участвате в брокерско събитие (B2B срещи) в рамките на най-голямото изложение в мобилната индустрия - Mobile World Congress 2019.

Брокерското събитие MWC Brokerage Event 2019 е най-добрият начин да предложите или намерите продукти, услуги или технологии и да се срещнете с потенциални бизнес партньори от цял свят. Срещите ще бъдат организирани на 28 февруари 2019 г.

Предлага се възможност за безплатен 4-дневен пропуск за Mobile World Congress за най-бързо регистриралите се фирми за участие в брокерското събитие, което e организирано в рамките на MWC. Регистрацията е отворена на https://mwc2019.b2match.io/

Организаторите разполагат с 25 пропуска за фирми от ИКТ сектора, като на държава са възможни максимум 5 участника (максимум по един представил от една фирма).

За да се включите:

 •  След регистрация трябва да си запазите минимум две срещи през платформата https://mwc2019.b2match.io/
 •  Да се регистрирате възможно най-скоро.

 
Налична е и специална програма за коорпорации инвестиращи в нови технологии.

Коорпорациите, участващи в брокерското събитие, ще получат специална подкрепа, за да изберат стартиращи фирми/МСП, с които да се срещнат, а също така и безплатен 4-дневен пропуск.

При регистрация в полето „Local Support Office“, посочете „BG -– Bulgarian Chamber of Commerce and Industry (BCCI)”

За стартиращи фирми организаторите предлагат участие в 4YFN Startup еvent - събитие, което подпомага свързването на стартиращи компании, инвеститори и предприемачи. Пропускът за 4YFN Startup event е на цена 100 евро при ранно записване, като билетът важи за безплатен вход през последния ден на Mobile World Congress.

За въпроси, помощ при регистрация или необходимост от допълнителна информация, моля, свържете се с:

Enterprise Europe Network, БТПП,

Тел:  02/ 8117 505/515/525,

Е-mail: een@bcci.bg


 Покана за участие на 19-то издание на „IndiaSoft 2019“

Индийският Съвет за насърчаване на износа на електроника и компютърен софтуер - ECSEPC (Electronics and Computer Software Export Promotion Council) отправя покана към български IT компании за участие в предстоящото специализирано международно изложение в сферата на софтуера/хардуера и свързаните с тях услуги “India Soft 2019”. Събитието ще се проведе на 4-5 февруари 2019 г. в гр. Хайдерабад, Индия.

Участието на български компании в „Indiasoft 2019” ще създаде не само предпоставки за установяване на партньорства с индийски ИТ компании за внос на софтуер/хардуер, но и възможности за реализация на трансфер на ноу-хау технологии от България за Индия и износ на български софтуерни продукти, посредством реализирането на „джоинт-венчъри“ с индийски компании.

В предишни издания на изложение успешно участваха български компании от сферата на информационните технологии. Очаква се в предстоящото 19-то издание на “IndiaSoft 2019” да вземат участие над 400 чуждестранни IT компании/делегати от над 65 държави, както и над 200 водещи индийски IT компании.

Организаторите на изложението предлагат да осигурят безплатни самолетни билети София-Хайдерабад-София и настаняване в хотел в Хайдерабад за 5 до 10 български бизнесмени от IT компании – потенциални купувачи на софтуер/хардуер и свързаните с тях услуги, като включително ще бъдат организирани В2В срещи и работни обеди/вечери в рамките на изложението и съпътстващата конференция. Всеки български бизнесмен, желаещ да се възползва от предоставения пакет, ще трябва да заплати на организаторите от ECSEPC регистрационна такса за участие в проявата от 425 щат. долара (+ 18% данък GST).

Пълна информация за изложението е налична на уеб-страницата: www.indiasoft.org, където участниците трябва да се регистрират (foreign delegates – confirmation form), във възможно най-кратък срок, тъй като бройките за финансирано от индийска страна бизнес участие в изложението са ограничени.


 Всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (ВИТС, или както е по-известно, СЕТА) влиза в сила от 21 септември 2017 г.

 

От Службата по търговско-икономическите въпроси - Отава, Канада, изпратиха информация по повод временното влизане в сила на СЕТА от днес - 21-ви септември.

Прилагаме за информация линк към съобщение до медиите от Европейската комисия, разпространено сред търговските представители на страните – членки на ЕС в Отава.

Съобщението е достъпно на всички официални езици на ЕС:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-3121_en.htm


 

 

                                                                      
                                                                             

Адрес

1000 София,
ул. „Позитано“ №9,
блок 1, вх. “Б", ет. 2, офис 4

За контакт

Email: office@nbn-bg.com
тел.: 02 / 4 23 23 91
www.nbn-bg.com