Събития
Сдружението организира съвместно със своите членове и партньори бизнес форуми, работни срещи, презентации и обучения.

БЕЗПЛАТНИ ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ

 

Адвокатско дружество „Василев и партньори“ и НБМ продължават своята инициатива за провеждането на безплатни правни консултации за фирмите членове на Сдружението.

Поредната среща ще се проведе на 28.02.2019 г. (четвъртък) от 15:00 ч.

Адвокатско дружество „Василев и партньори“ предлага комплексно правно обслужване на местни и чуждестранни корпоративни клиенти. Извършва пълен набор от правни анализи и проверки, правни консултации, абонаментно обслужване, участие в преговори, правна защита и представителство пред съдебни и извънсъдебни органи, държавната администрация и трети лица. Основен фокус е и юридическото обслужване на проекти с международен елемент в сферата на корпоративното и финансовото право, вещното право, както и съдебното и арбитражно процесуално представителство.

 

Направления, в които може да бъдете консултирани:

 • Дружествено и търговско право;
 • Административно право;
 • Банково право и финанси;
 • Данъчно право;
 • Застрахователно право;
 • Конкурентно право;
 • Интелектуална и индустриална собственост;
 • Ликвидация и несъстоятелност;
 • Недвижими имоти и строителство;
 • Обществени поръчки;
 • Трудово и осигурително право;
 • Процесуално представителство и арбитраж.


Предоставят услугите си на български, английски, немски, френски и руски език.

 

Отговор на Вашите въпроси може да получите чрез:

 • Лична среща с адв. Константин Василев, основател на дружеството. Моля, опишете проблема и своите въпроси и ни ги изпратете на е-mail office@nbn-bg.com, за да получите максимално изчерпателен отговор;
 • Он-лайн запитване - можете да зададете Вашия въпрос, описвайки подробно своя казус, чрез контактната форма на дружеството, като задължително отбележите, че сте член на НБМ.

 

Безплатните правни консултации, реализирани съвместно с

Адвокатско дружество „Василев и партньори“,

ще се провеждат всяка последна седмица на текущия месец, като за конкретния ден ще бъдете уведомявани допълнително.


В случай, че желаете да участвате в срещата, моля да потвърдите присъствието си 

до 17.00 ч. на 25 февруари (понеделник) на тел. 02/4 23 23 91 или на e-mail: office@nbn-bg.com


Дискусионeн форум „Дигитални предизвикателства пред съвременните компании“

 

Дискусионен форум за дигиталните предизвикателства пред съвременните компании се проведе на 30-ти ноември в Гранд Хотел София. Събитието се организира от Българската-търговско промишлена палата и сдружение Национална бизнес мрежа, а в неговото откриване участие взеха Мария Габриел, Еврокомисар „Цифрова икономика и цифрово общество“, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП, и Десислава Иванова, председател на УС на НБМ.

АКЦЕНТИТЕ ОТ СЪБИТИЕТО:

Еврокомисар Мария Габриел откри официално форума и посочи някои от дигиталните предизвикателства пред компаниите. „Само 58% от големите компании са цифровизирани, а при малките и средните предприятия процентът е още по-малък – 28”, отбеляза тя. Позовавайки се на стратегията на ЕК за дигитализация тя посочи, че в нея остават още 25 инициативи, които предстои да бъдат реализирани. Мария Габриел отбеляза още, че техническите пречки за осъществяване на покупки и продажби, които досега са се определяли от вида банкова карта или адрес на доставка, се очаква да отпаднат. Тя акцентира на факта, че от 3 декември се слага край на географската дискриминация при онлайн пазаруването - потребителите в Европа ще могат да пазаруват онлайн от всяка страна на ЕС, независимо от това къде се намират в момента. Търговците пък ще могат да предлагат техните продукти и услуги на всеки от 500-те милиона граждани на Общността. „Само 9% от малките и средните предприятия извършват онлайн търговия и сега с географското отблокиране се отваря една нова възможност за тях“, подчерта българският еврокомисар.

"България е изнесла стоки и продукти за близо 18 млрд. евро през първите осем месеца на 2018 г. Няма по-лесен и достъпен инструмент за подкрепа на българския експорт от дигитализирането на малките и средни предприятия и увеличаване на дела на електронната търговия“, посочи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. По думите му това може би не е толкова централна тема, колкото внедряването на иновации и модернизация на производството, но в никакъв случай не трябва да бъде подценявана.  Икономическият заместник-министър даде пример за съвместните обучения организирани с Google в рамките, на които са били обучени над 26 000 души в областта на цифровите умения. „Стартираме обучителна програма и с ebay, която ще е насочена към малките и средни предприятия, и стартъпите в България“, съобщи Александър Манолев.

Официално приветствие към участниците на форума отправи и председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той сподели, че Палатата подкрепя дигитализацията във всички сфери и се стреми да предлага дигитални услуги, сред които издаване на електронни външнотърговски документи и поддържане на електронен търговски регистър на членовете. Симеонов напомни, че БТПП е 11-та бизнес организация в света, акредитирана от Международната търговска камара - Париж за издаване на електронни сертификати за произход, както и че Арбитражният съд към БТПП е дигитализиран и позволява дистанционен достъп до документите по определено дело.

Председателят на Националната бизнес мрежа Десислава Иванова напомни, че само преди 19 години Бил Гейтс издава своя книга, в която казва, че дигитализацията ще промени света, да се изхвърлят печатните документи и да започнат да използват електронна поща. „В настоящето дори електронната поща е бавна, а силата на електронните медии и социалните мрежи е наистина голяма“, допълни още тя.

България е на 58-мо място по дигитализация от 115 страни. В проучването са участвали 115 страни, оценявани по различни критерии като инфраструктура, мащаб, регулация, свързаност и знание - данните от изследването изнесе зам. изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Маджиде Ахмедова. „Причината ние да изоставаме са точно два фактора - знание и регулация. Липсва добро образование в IT сферата, както и електронно правителство. По внедряване на технологии в публичния сектор и използването на интернет пък сме на края на опашката от страните членки на Европейския съюз. След нас се нарежда единствено северната ни съседка Румъния“, коментира Ахмедова.  Противно на това, по отношение на достъп до интернет сме на средното за Европа ниво и на 13 място по използване на електронни и съобщителни услуги.

Специални благодарности към лекторите, които се включиха във форума и представиха своето виждане за дигиталните предизвикателства пред бизнеса:

Наталия Кирилова, управител на Digital Marketing Group, говори за агресивното навлизане на новите технологии - как те променят начина, по който комуникираме, работим, пътуваме и живеем като цяло. Ефектите ще се усещат и засилват по-силно с всяка следваща година, подтиквани от огромен брой компании, които инвестират милиарди в разработването на нови технологии. Основните предизвикателства, с които съвременните бизнеси следва да се справят са свързани с управлението на растежа чрез дигитални технологии, управлението на огромния масив данни, които ни заобикалят (т.нар. Big Data), навлизането на изкуствения интелект в ежедневния живот и защитата на личните данни на всеки един от нас. Как ще работим? Как ще избираме? Какво се знае за нас? Това са част от въпросите, на които Наталия Кирилова даде отговори. “Начинът, по който използваме данните, е ключов - трябва да се замислим как ги използваме - дали те ще ни помогнат да взимаме правилните решения”.

Олег Григоров, Институт за дипломирани финансови консултанти - представи и предизвика дискусия по темата за финансовото планиране като наука за смисъла през призмата на днешния дигитален свят. Или колко малко знаем за процеси, които смятаме, че можем да контролираме.

Александрина Димитрова, изпълнителен директор на фондация „Сийдър“, продължи с темата за КСО в България – мисията (не)възможна. Презентацията й се фокусира върху възможностите, които дигиталните платформи предоставят на компаниите за реализиране на тяхната корпоративна социална отговорност и предизвикателствата, свързани с тяхното използване. Александрина представи примери от практиката на фондация „Сийдър“ в провеждането на дигитални кампании за набиране на средства с бизнеса и даде своето експертно мнение каква е формулата за реализиране на успешна програма за корпоративна социална отговорност с дългосрочен и значим социален ефект.

Адвокат Лена Бориславова от адвокатска кантора „Георгиев, Тодоров и Ко" - се фокусира върху ролята на ЕС като лидер в сферата на цифровизацията. Дали стремежът към регулация и сигурност създава пречки пред икономическия растеж и къде е балансът между двете – тези и други въпроси бяха поставени по време на презентацията на тема „Европейският регулатор в борбата за лидерство на дигиталния пазар“.

Алекс Нестор, Вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа, разказа за своя опит, приложението на иновациите и задължителните промени в дигиталното време.

Цвета Братанова, изпълнителен директор на GS1 България - представи дейността на организацията, която използва пълноценно и постоянно информационните и комуникационни технологии за проследяване на стоките по света. Тя запозна участниците с приложението БГ баркод, продуктов каталог и други ресурси, които са в полза на потребителите и производителите.

Бистра Папазова, СЕО "Кобилдър Интернешънъл", разказа за бизнес средата и условията в Норвегия, които подпомагат развитието на иновации. Един от ключовите фактори са държавните механизми за насърчаване на иновациите в стартиращи компании и малки и средни предприятия. Добри практики в норвежката бизнес култура са другият важен аспект, който Бистра Папазова представи през погледа на норвежка компания, успешно установила бизнес в България.

Темата на Миряна Александрова, изпълнителен директор на Норвежко-българската бизнес група, е ролята на организацията за развитието на норвежко - българските бизнес взаимоотношения. Като представител на норвежкия бизнес в България НББГ има задачата активно да промотира норвежките ценности, свързани с нулева толерантност към корупция, прозрачност, открит диалог, равнопоставеност, устойчиво развитие и имплементирането на корпоративна социална отговорност в ежедневната дейност на фирмите.

Диляна Куцарова, Фондация „Право и интернет“ презентира използването на информационните технологии при решаване на търговски спорове.

Специалния гост на форума - Маги Халваджиян, Управляващ съдружник „Global Group“ сподели своя опит, виждания и история на успеха на тема "Лидерството в дигиталния свят".


Eлектронна платформа за медиация e-MEDIATION


Разработената от Фондация „Право и Интернет“ и Българската търговско-промишлена палата електронна платформа за медиация e-MEDIATION бе представена по време на дискусионен форум „Дигитални предизвикателства пред съвременните компании“, проведен на 30 ноември 2018 г. в София.

Диляна Куцарова, представител на Фондация Право и Интернет запозна участниците в събитието с темата как да се използват информационните технологии при решаване на търговски спорове. Това всъщност са методите за онлайн разрешаване на спорове, които имат редица преимущества: спестяват време и пари; удобни са и водят до висока ефективност; удовлетвореността на участниците е голяма; има възможност за едновременно свързване – водене на конферентен разговор или размяна на съобщения, както и оставяне на офлайн съобщения; разстоянието охлажда емоциите на спора; страните обмислят преди да комуникират; процесите са автоматизирани, благодарение на добре структурирана електронна платформа.

Платформата e-MEDIATION пресъздава работата на Центъра за медиация към АС при БТПП. Платформата е предназначена за търговски спорове. Тя е двуезична – на български и английски език т.е. подходяща е за трансгранични спорове. Платформата e-MEDIATION спазва заложените в Директива 2008/52/EC условия и изискванията на националното законодателство.

Как всъщност се случва онлайн медиацията? Изисква се регистрация на потребителите – спорещи страни, които желаят да участват в процес по електронна медиация. Необходим е медиатор, също регистриран в платформата и одобрен от администратора. Спорът се управлява през потребителския профил. Заявлението за започване на медиация се подава през платформата. Избира се медиатор. Провеждат се индивидуални и общи срещи с медиатора, има възможност за споделяне на документи. Потребителите получават известия както на email, така и в профила. Платформата позволява провеждане на видеоконференции и размяна на писмени съобщения офлайн и онлайн. Подписването на документи се осъществява с електронен подпис.  Заплащането за услугата се осъществява по няколко начина, включително и с карта.

Повече информация за платформата и проекта e-MEDIATION: Насърчаване прилагането на информационните и комуникационните технологии при разрешаването на международни спорове, чийто продукт е тя ще намерите на адрес: https://e-mediationproject.eu/

Брошура на проекта

Този проект се финансира по програма „Правосъдие“ (2014-2020) на Европейския съюз Съдържанието на настоящото съобщение не следва да се счита за официална позиция на Европейската комисия. Отговорност за информацията в нея носят единствено авторите.


Пловдив – регионална кръгла маса
Канада - България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности

 

 

Регионална кръгла маса “Канада – България: СЕТА – Икономическо партньорство за повече бизнес възможности” се проведе на 5-ти декември 2018 г. в Дома на културата "Борис Христов" в гр. Пловдив.

Първата по рода си регионална кръгла маса се организира от Националната бизнес мрежа, съвместно с Българската търговско-промишлена палата и Канадско-българската бизнес мрежа. Събитието бе под егидата на Канадското посолство в Букурещ, акредитирано за България.

Срещата бе официално открита от кмета на Пловдив Иван Тотев и посланика на Канада Н.Пр. Кевин Хамилтън. Бизнесът обсъди търговско-икономическите отношения между България и Канада и ползите от влизането в действие на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение /СЕТА/ между ЕС и Канада.

В кръглата маса взеха участие представители на държавните институции, екип на Посолството на Канада, Община Пловдив, икономисти, представители на бизнеса от различни браншове и др. Целта на мероприятието бе да представи не само новите облекчения за износ в Канада на произведени в Европа стоки, но и да окуражи предприемачите от България да потърсят нови пазари зад океана като им даде конкретна и полезна информация.

Посолството на Канада, акредитирано за България, обмисля провеждането на подобни регионални мероприятия и през 2019 г. и в  градовете Стара Загора, Варна, Бургас и Русе.

Сдружение „Национална бизнес мрежа“  ще информира допълнително за датите и програмата на събитията.


Дигитални предизвикателства пред съвременните компании

 

Българската търговско-промишлена палата и Национална бизнес мрежа имат удоволствието да Ви поканят на дискусионен форум на тема

Дигитални предизвикателства пред съвременните компании

който ще се проведе на 30 ноември 2018 г. в гр. София, Гранд Хотел София.

В събитието участие ще вземат Мария Габриел - Еврокомисар „Цифрова икономика и цифрово общество“, представители на българското правителство, редица утвърдени имена от българския бизнес и обществен живот, както и специалисти в областите онлайн присъствие на МСП, дигитален маркетинг, иновациите като инвестиция, лидерство и комуникации.

Специален гост на форума - Мъгърдич Халваджиян, Управляващ съдружник „Global Group“

Крайният срок за регистрация е 28.11.2018 г. (сряда)

За въпроси и допълнителна информация :

 • Сдружение НБМ:  е_mail: office@nbn-bg.com; телефон: 02 / 4 23 23 91

 • Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации”, БТПП , тел. 02/8117 494


Практически уоркшоп по "Бизнес Астрология"

 

Уважаеми дами и господа,


Сдружение „Национална бизнес мрежа“ има удоволствието да Ви покани на практически уоркшоп по "Бизнес астрология", който ще се проведе на 24 август от 16:00ч. в хотел "Централ", гр. София.

 • Ако искате да разберете как можете да планирате нови бизнес начинания
 • Ако понякога Ви е труден избора на служители
 • Ако искате да знаете как звездите влияят на развитието на бизнеса Ви

Заповядайте на срещата ни с Екатерина Павлова - консултант с опит в анализа на рожден хороскоп, партньорска съвместимост – семейни, лични и служебни отношения, индивидуални краткосрочни и дългосрочни прогнози, избор на дата за важни събития.

Всеки участник в уоркшопа получава персонален фирмен ваучер за безплатна консултация с лицензиран експерт по ПРОГРАМАТА  за  “ПОДКРЕПА НА МАЛКИЯ БИЗНЕС”  НА ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ.


НБМ със сертификат за благодарност от фондация "Сийдър"

 

 

 

На 30-ти април в Хотел Хилтън София се проведе традиционната Годишна среща на фондация „Сийдър“, която се организира всяка година в знак на благодарност към дарителите и партньорите на фондацията.

НБМ беше гост на събитието и отличена със сертификат за благодарност за подкрепата си към каузата на фондацията и инициативата си "Застани до приятел" - постоянна кампания, допринасяща за 24-часовата индивидуална грижа и специализирана подкрепа на 100 деца и младежи в социалните центрове на "Сийдър" в Кюстендил и Казанлък.

„2017 беше година на постижения и нови приключения за децата и младежите ни в Кюстендил и Казанлък, нови партньорства и утвърждаване на „Сийдър“ като водеща организация в социалната сфера в България. Нашата работа е трудна. Тя изисква ресурси, а успехите се постигат бавно. Но си заслужава, защото променя животи." - отбеляза изпълнителният директор на организацията Александрина Димитрова.

Пожелаваме на целия всеотдаен и прекрасен екип на "Сийдър" здраве и да срещат само добри хора по пътя си! За да продължават да променят животи! Защото децата с увреждания не са диагноза. Те могат! Те искат! Те мечтаят!


ОПИТЪТ ГОВОРИ

Национална Бизнес Мрежа и Астрея Човешки Ресурси имат удоволствието да Ви поканят на своето партньорско събитие, организирано единствено за членовете на НБМ